Olympiakultamitalisti Iivo Niskanen toi jälleen kunniaa Kuopioon. PHS:n Perttu Hyvärinen hiihti Pekingissä komeasti ja yhdistetyn Ilkka Herola on ollut jo kauan Puijon eliittiurheilija. Mäkihypyssä Kuopiolla ovat kunniakkaat perinteet.
Kuopiossa vaikuttaa Pohjois-Savon urheiluakatemian vastuuvalmentaja ja Suomen maajoukkueen huoltopäällikkö Mika Venäläinen.
Puijolle on asfaltoitu kesäksi hienot hiihtobaanat. Viisi hyppyriä ovat portaikko, joita pitkin juniorit voivat edetä World Cupien kiertueille.
Olisiko aika laatia strategia, miten Puijo palaisi kansainväliseksi talviurheilukeskukseksi?
Kaupungissa asuu Mika Kojonkosken lisäksi muitakin mäkihypyn velhoja kuten Japania, Suomea ja Ranskan maajoukkueita valmentanut Pekka Niemelä.
Uhkaako hyppytorneja kuitenkin purkutuomio, kun kiinalaisnuorten ihmiskoe päättyi ja he poistuivat kaupungista yhtä yllättävästi, kun olivat tulleetkin.
PHS:llä on joskus ollut Keski-Euroopan mäkiviikolla peräti viisi hyppääjää.
Kiinalaisnuorten lähes isänään pitämä valmentaja Mika Kojonkoski sai itsevaltaiselta valtiolta määräyksen, että projekti loppuu.
Mika Kojonkoski on toiminut myös olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana, joten hänellä on näkemystä urheilusta yli lajirajojen. Mikä on Kojonkosken mielestä Puijon asema talviurheilun keskuksena, ja mitkä ovat miehen tulevaisuuden suunnitelmat?
Mäkihyppylähettiläs on surullinen siitä, että lajin taso on repsahtanut sekä Suomessa että Puijolla.
Kojonkosken mukaan taustajoukot kuitenkin suunnittelevat, miten Puijosta saataisiin jälleen talviurheilun kansainvälinen keskus.
Kojonkoski kaipaa aikoja, jolloin PHS dominoi suomalaista mäkihyppyä ja Puijon Peipposet häikäisivät maailman maineessa.
Puijon keskisuuren mäen profiili pitäisi vain modernisoida nykynormien mukaiseksi.
– PHS:llä on joskus ollut Keski-Euroopan mäkiviikolla peräti viisi hyppääjää. Puijolaisia on ollut neljästä hyppääjästä kolme voittamassa kultaa joukkuemäessä Albertvillen olympialaisissa 1992. Niin historia, lajikulttuuri kuin nykyiset sankarit Iivo, Perttu ja Ilkka edellyttäisivät uutta Puijo-strategiaa, toivoo Kojonkoski.
Kojonkoski antaa kiitosta PHS:n lisäksi Siilinjärven Ponnistukselle, joka kouluttaa kiitettävästi nuoria mäkihyppääjiä. Siilinjärveltä nuoret hyppääjät siirtyvät akatemian kautta Puijolle suurempiin mäkiin.
– Puijon viisi mäkeä tarjoavat nousujohtoisen kehityspolun nuorille hyppääjille. Puijon keskisuuren mäen profiili pitäisi vain modernisoida nykynormien mukaiseksi.
Kojonkoski arvioi, ettei Suomesta tule pelkkää joukkueurheilumaata, vaikka maassa arvostetaan Leijonia, Susijengiä, Huuhkajia ja Helmareita.
Kuopion seudulla on talviurheilupotentiaalia, jos kaupunki ja seurat jaksavat tehdä töitä kymmenisen vuotta.
– Mäkihypyssä on kolme kansainvälisyyden tasoa. FIS Cup, Continental Cup ja arvokkain World Cup. Tällä hetkellä maailmancup -tasolle pyrkii kolminkertainen määrä paikkakuntia verrattuna kisapaikkakuntien määrään. Seurojen ja kaupungin on tehtävä 10 vuotta töitä, jos Kuopiossa halutaan järjestää mäkihypyn World Cup.
Olisiko Kojonkoski itse valmis vielä kerran mäkihypyn kehittämistehtäviin? Onko kaiken nähneellä mäkivalmentajalla vielä virtaa yhteen projektiin?
– Mitään tarkkaa suunnitelmaa jatkosta ei ole. Varmaa on vain se, että jos ottaisin jonkun tehtävän vastaan, lähtisin työhön sataprosenttisen täysillä. Onhan se kirvelevä haava sydämessä, kun kansallislajimme on tällä hetkellä Antti Aallon muutaman valonpilkahduksen varassa.
Lue Päivi Taskinen-Kekin Rivien välistä -kolumni aiheeseen liittyen tästä