”Tarvitaan ehdottomasti funikulaari Puijolle” – Klassikot pitivät pintansa ja Kuopio sai kekseliäitä kehitysehdotuksia Viikkosavon kyselyssä

Tästä kesästä tulee pitkästä aikaa täysi tapahtumakesä kahden rauhallisemman vuoden jälkeen, ennakoi Kuopio-Tahkon asiakkuuspäällikkö Matias Romppainen.

– Huikea huomata, että toimijat haluavat ja uskaltavat tehdä laajalla rintamalla erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Uskon, että on tulossa hieno kesä.

Kesätärppeinä Romppainen nostaa esille muun muassa Cafe Väinön palmuineen, Vänärin alueen kokonaisuudessaan sekä rauhoittumis- että ulkoilumahdollisuuksineen, ja Pikku-Pietarin Torikujan.

– Ja VB-valokuvakeskuksella avautui 3. kesäkuuta hollantilaisen Ruud van Empelin näyttely, se minun täytyy vielä erikseen mainita. Van Empelin töitä nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, Romppainen huomauttaa.

Valokuvakeskuksen mainitsi myös muutama kesäkyselyymme vastanneista. Keräsimme toukokuussa lukijoiden mielipiteitä siitä, mitkä ovat Kuopion parhaat kohteet.

– VB-valokuvakeskus ja pihan vohvelikahvio – ihana puutalomiljöö ja hyvät vohvelit, eräs vastaajista ihasteli.

Meillä on vanhan liiton tori.

Selvitimme kyselyssä, mitkä ovat sellaisia paikkoja, jotka Kuopiosta esitellään kesävieraille. Vastaajat olivat varsin yksimielisiä siitä, että tori, Puijon torni ja satama ovat ehdottomia kohteita. Suuren suosion sai myös Vänäri.

– Rauhalahden uimaranta ja sitten pyörällä Särkilahden kuntolenkin kautta keskustaan, yksi vastaajista suunnitteli.

Kiireetön oleilu oli kyselyvastauksissa vahvasti läsnä. Ruokailumahdollisuuksista erikseen mainintoja saivat Tuovilanlahden makasiinikahvila kylämiljöineen, museon kahvila sekä muikkujen ja mansikoiden syöminen torilla.

– Erityisesti keskustassa vertaansa vailla ovat ravintolatarjonta ja se, millainen Kauppakatu on nykyään, sekä tori tietenkin. Pakko sanoa, että jos Kuopion toria verrataan muihin kaupunkeihin, niin meillä on edelleen sellainen vanhan liiton tori – kohtaamispaikka, joka elää ja hengittää. Ja onhan se jo valtakunnallisestikin tunnettu Mualiman napana, Romppainen arvioi.

Kehittämisen paikkojakin kaupungissa toki olisi. Usea vastaaja kaipasi lapsille enemmän puuhaa, kuten puuhamaita ja suurempia leikkipuistoja. Myös nuorten äänelle ja tarpeille kaivattiin näkyvyyttä, samoin kuin tanssipaikkaa aikuiselle väelle.

Osassa vastauksista intouduttiin innovoimaan.

– Tarvitaan ehdottomasti funikulaari Puijolle. Eri valmistajalta kuitenkin kuin Turun jumikulaari, eräs vastaajista linjaa.

Kehitettävissä asioissa nousi esille muitakin ulkoilmaolemiseen liittyviä toiveita. Tällaisia olivat esimerkiksi toive maauimalasta, ulkokuntosali keskustan läheisyydessä ja kesämarkkinat.

– Jalkapallostadion, josta voi olla ylpeä, ja jossa Suomen parhaimpiin kuuluva joukkue voi pelata kaikki europelinsäkin, eikä niitä tarvitse siirtää muualle, yksi vastaajista toivoi.

– Kaupunki saisi paremmin huoltaa muun muassa Maljalahden ”joen” vedenkiertoa. Kesän mittaan vesi muuttuu ällöttävän likaiseksi ja leväiseksi. Myös olemassa olevista istutuksista tulisi pitää nykyistä paremmin huolta. Sama Valkeisenlammen ympäristössä, eräs pohti.

Romppainen taas toivoo, että toimijoiden välinen yhteistyö kasvaisi entisestään.

– Esimerkiksi sitä, että tapahtuma-alan toimijat tekevät yhteistyötä majoittajien kanssa vieläkin enemmän. Näkisin, että se tulee kehittymään ja onnistuessaan lisää alueen vetovoimaa aika merkittävästi.

Lue aiheeseen liittyvä Viikkosavon pääkirjoitus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut