Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pula lehdenjakajista haastaa kaupunkilehti Viikkosavon jakelussa – SSM:n liiketoimintajohtaja Mika Kauppinen: ”Kärsimme työvoimapulasta kuten moni muukin ala”

Työvoiman saatavuus aiheuttaa haasteita Viikkosavon jakelussa.

– Suurin haaste on tällä hetkellä uusien jakajien saatavuus. Kärsimme työvoimapulasta kuten moni muukin ala, liiketoimintajohtaja Mika Kauppinen Suomen Suoramainonta Oy:stä kertoo.

– Korona-aikana meillä on ollut myös paljon jakajia sairaana ja tämä on tehnyt omat haasteensa aikatauluihin.

Viikkosavon lukijat ovat tiedustelleet lehden toimituksesta, miksi lehti saapuu joillekin lukijoille torstaina tai perjantaina.

– Kun jakajia on saatavilla keskiviikolle liian vähän tai sairaana, on jakeluun löydettävä tuuraajat muiden piirien jakajista niin sanottujen varajakajien lisäksi. Varajakajatkin ovat tällä hetkellä täysin työllistettyjä, Kauppinen valottaa.

– Tästä syystä kaikkien piirien jakelua ei välttämättä ennätetä hoitamaan keskiviikon aikana vaan pieni osa jää torstaille, joskus jopa perjantaille. Perjantain jakelussa on yleensä kyllä jo kyse siitä, että sairastapauksesta on tullut meille tieto vasta jakelupäivänä ja äsken kuvaillun mukaisesti kaikki resurssit ovat jo käytössä. Ja tuuraajalle uuden piirin jakaminen on tietysti hitaampaa, joka viivästyttää myös jakelua.

Kauppinen mainitsee, että silloin tällöin syy myöhästymiseen on myös kerrostalon alaoven lukituksen muuttuminen.

– Alaoven koodi on saattanut vaihtua, eikä isännöitsijä ole ilmoittanut siitä meille. Kun jakaja ilmoittaa toimistolle, että ei päässyt sisään johonkin taloon, lukitusasiaa ryhdytään selvittämään, hän sanoo.

Kauppinen toteaa, että yhtiö pyrkii koko ajan pitämään jakelun laatua yllä ja sen eteen tehdään koko ajan töitä.

– Siksi onkin tärkeää, että mahdolliset jakeluhäiriöt ohjataan tiedoksi meille Viikkosavon nettisivuilta löytyvällä lomakkeella, tai suoraan www.jakelupalaute.fi/viikkosavo tai puhelimitse numerolla 029 00 100 43 maanantaisin ja perjantaisin kello 9–14 ja torstaisin kello 9–16. Puhelun hinta on palveluoperaattorin paikallispuhelumaksu.

Viikkosavoa jaetaan yli 230:lle jakelupiirille.

– Jakelupiirit ovat keskimäärin noin 240 taloutta käsittäviä. Pyrimme aina siihen, että jakaja asuisi jakelupiirillä tai sen lähistöllä. Kun yhdessä kaupunginosassa voi olla yli 20 jakelupiiriä ja kaikilla oma jakajansa, ei jakelu tapahdu keskiviikkoisin samaan aikaan kaikkialle, Mika Kauppinen toteaa.

– Yhden jakajan äkillisesti sairastuessa jakelu voi siirtyä yhden jakelupiirin osalta torstaille. Jakelupiirejä on tälläkin hetkellä avoinna SSM Savo-Kainuu Oy:llä useampia kymmeniä, ja uusia jakajia haetaan töihin. Näitä avoimia jakelupiirejä jaetaan tuurauksina, jolloin myös yksittäisiä jakeluvirheitä sattuu useammin.

Kauppinen kertoo, että jakajan työhön voi hakea sinä vuonna kun täyttää 14 vuotta.

– Työtä voi tehdä, vaikka olisi päivällä koulussa tai tekisi toistakin työtä, hän sanoo.

– Jakajina toimii myös paitsi opiskelijoita, myös esimerkiksi eläkeläisiä ja kuntoilijoita.

Kuopiolainen Lumitin lukion aikuislukiossa opiskeleva Elsa Haatainen, 18, aloitti Viikkosavon ja mainosten jakamisen 14-vuotiaana nelisen vuotta sitten.

– Isoveljeni ja isosiskoni olivat jakaneet lehteä ja mainoksia aikaisemmin, ja olin tottunut auttamaan heitä paitsi lajittelussa, myös jakelussa, hän taustoittaa.

– Aloitin työt heidän innostamana ja esimerkistään vuoden 2018 syksyllä. Halusin myös saada omaa rahaa.

– Minulla on yksi vakituinen piiri ja silloin tällöin tuurauspiirejä, tällä hetkellä yksi, hän valottaa.

Haatainen kertoo pitävänä lehdenjakajan työstä ennen kaikkea sen takia, että se on itsenäistä ja rentoa työtä.

– Työajat ovat joustavat, joten työ onnistuu hyvin opintojen ohessa, hän kertoo.

– Plussaa on myös se, että voi työskennellä lähellä kotia. Lisäksi hyötyliikunnan saa siinä samalla portaita noustessa. Illalla ei tarvitse enää lähteä lenkille.

Haatainen kertoo, että hänellä on tapana lajitella jaettavat mainokset valmiiksi jo tiistaina.

– Kun lehdet saapuvat keskiviikkona, niin lajittelen vielä mainokset lehtien väliin ja lähden liikkeelle. Mainosten lajittelussa minulla menee aikaa noin tunti, pari, ja lehtien sekä mainosten jakamisessa kaksi tuntia.

Suomen Suoramainonta Oy kuuluu Keskisuomalainen Oyj konserniin, kuten myös kaupunkilehti Viikkosavo.

"Tämä on palveluammatti siinä missä joku toinenkin" – Lehdenjakajan pesti on yksin tehtävää mutta ei yksinäistä työtä