Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsomossa | Ensi-iltansa saaneen Sisaren teksti piti tiukasti otteessaan alusta loppujännitykseen saakka – "Sisaruksilta puuttui kodin lämpö, rakkaus ja tukiverkosto"

Eläkepäiviä viettävä, taloushallinnon alalla työuransa tehnyt kuopiolainen Tuula Korhonen antaa kympin arvosanaksi ensi-iltansa saaneelle näytelmälle Sisar.

– Esitys oli vaikuttava ja koskettava. Voisin käydä katsomassa sen toisenkin kerran, jotta loputkin tasot ja kohdat näytelmästä avautuisivat, hän pohtii.

Korhosen mielestä näyttelijät Riina Björkbacka Hannan ja Johanna Jauhiainen Marjutin roolissa tekivät upeaa työtä.

– Heidän roolisuorituksensa olivat huippuhyviä, ja etenkin Hannan rooli teki minuun syvän vaikutuksen, hän luonnehtii.

Korhonen kuvailee, kuinka Hanna ja Marjut näytelmän alussa hassuttelivat ja leikkivät kuin mitkä tahansa lapset ja nuoret.

– Sisarukset viettivät paljon aikaa kotonaan yksin ja yhdessä, ja myös pohtivat isättömyyttään. Äiti tuli myöhään illalla kotiin ja painui suoraan nukkumaan, Korhonen kertaa näytelmän kulkua.

– Ajattelen, että sisaruksilta puuttui kodin lämpö ja rakkaus sekä tukiverkosto. Näytelmä kertoi mielestäni myös yksin jäämisen pelosta ja turvattomuudesta.

Vakavina teemoina näytelmästä nousi Tuula Korhosen mukaan esille mielenterveysongelmat, syömishäiriöt, uniongelmat, harhat, hermostuneisuus, itsetuhoisuus, alkoholiongelmat ja traumatisoituminen.

Hänen mielestään Mikko Rantanivan käsikirjoittama teksti oli puhutteleva ja juuri tätä päivää peilaava.

– Näytelmä pisti ajattelemaan mielenterveysongelmia ja korona-aikaa. Nykyaikana ihmisiä jätetään jotenkin heitteille, ja varsinkin koronan aika korosti sitä, että myös moni mielenterveysongelmista kärsinyt saattoi jäädä ihan oman onnensa nojaan, Korhonen arvioi.

– Sisarukset pysyttelivät koko ajan huoneiston sisällä. Kaikkien mieli järkkyy, jos on koko ajan sisätiloissa.

Korhonen kuvailee, kuinka tunnelma kiristyi näytelmän edetessä.

– Ja loppu olikin jännittävän monitulkintainen, hän kertoo.

– Esitys oli myös surullinen ja se vaikutti myös fyysisesti, sillä ihollani kulki kylmiä väreitä aina välillä. Esitys piti otteessaan ja loppu oli niin jännittävä, etten enää kyennyt tekemään muistiinpanoja.

Näytelmää Sisar esitetään Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä.

Sisaren teksti syntyi sohvalla tablettitietokoneella – Näyttelijä, ohjaaja Mikko Rantaniva paukutti ensimmäisen näytelmänsä innon vimmassa etusormitekniikalla