Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiertelemättä | Vuoden alku on ihmiselämän inventaario – Hyvinvointialue ei ole vastuussa energiatasostasi, sisimpäsi rauhasta ja tasapainosta

Vuoden alku on hyödyllinen ajankohta uudistua ja kysyä, olenko takertunut vanhoihin paheisiini ja uskomuksiini. Moni pitää uuden vuoden lupauksia turhina, koska niitä ei kuitenkaan pysty pitämään.

Jo pelkkä tietoisuus muutoksen tarpeesta on kuitenkin edistystä. Miten turvallista onkaan toistaa tuttuja ajatuskulkuja, kahlita äly ja tukkia uudet ideat vanhoilla tarinoilla. Ripustaudumme ajatuksiimme kuin idiootit, vaikka samastumisen kohteet ja tottumuksemme ovat vain perhe- ja lähipiirissä opittuja tapoja.

Eniten uudistumista kaipaavat väittelijätyypit, jotka kiihottuvat omista ajatuksistaan.

Kiihkeät maailmanparantajat ovat huonoja kuuntelijoita. He takertuvat käsityksiinsä ja puolustavat ennakkoluulojensa muureja ja sitä mitä kuvittelevat olevansa. Kuplan ulkopuolella on vihollisia ja vääriä mielipiteitä.

Esimerkiksi vasemmistolainen ei voi sietää oikeistolaista, ateisti henkistä etsijää, duunari valkokaulustyöntekijää, ay-liike työnantajaa. Riidat, kuluttava negatiivisuus ja sodat syntyvät myrkyllisestä identiteetistä. Viholliskuvat vievät pimeyteen kokonaisia kansakuntia.

Siedämme raittiutta, koska palkinto odottaa helmikuussa.

Kuvittelemme arkisessa elämässä olevamme urheiluihmisiä tai kulttuuripersoonia.

Urheilussa luomme laji- ja seuraidentiteetin ja vastaavasti määrittelemme keitä tai mitä inhoamme.

Pidä varasi, kun joku aloittaa: ”minähän sanoin jo silloin.” Noiden sanojen tarkoitus on kertoa kuulijoille, miten fiksusta henkilöstä on kyse, kun hän oli ennen muita ollut oikeassa.

Tiedettäkin voi käyttää valikoivasti omien pinttymiensä tueksi. Usein itsensä toistamisen tauti pahenee, kun ihminen ikääntyy. Mielipiteisiinsä juuttuneet ovat kylmiä ja ylimielisiä vastakkaisille käsityksille.

Emme uudistu ja pääse irti huonoista taipumuksistamme, jos emme muutu sisäisesti. Jos haitallisen elämäntavan voi muuttaa pysyvästi, pitää hallita mieltään. Tipaton tammikuu ei paljon auta, jos siedämme raittiutta, koska palkinto odottaa helmikuussa ja juopottelu voi jatkua.

Uudistumisen ytimessä on se, että tajuaa kaiken olevan hetkellistä ja katoavaa. Kun ulkoinen maailma ei sido, onnellisuus kasvaa. On kovin helppo uskoa, että korjaamalla olosuhteita, ongelmamme väistyvät.

Pian eduskuntavaaleissa puolueet myyvät hyvinvointia äänestäjille, jotka syyttävät ongelmistaan palveluiden puutetta.

Entä jos itse ottaisit vastuun hyvinvoinnistasi. Jos olet kireä, uhmakas, itsekäs tai väsynyt, mikään viranomaispalvelu ei pelasta sinua.

Hyvinvointialue ei ole vastuussa energiatasostasi, sisimpäsi rauhasta ja tasapainosta.