Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tassuntäydeltä hyvää tahtoa ja onnellista mieltä – "Me kaikki voimme oppia Akulta ja Sylviltä jotain"

Kansa on jälleen puhunut äänestyksen muodossa, ja Vuoden kuopiolainen on valittu nyt jo kymmenettä kertaa. Suuret onnittelut ylivoimaiselle voittajalle, espanjanmastiffi Aku-koiralle, joka nappasi perinteisestä kisasta 531 äänen potin! Ääniä netissä tapahtuneessa äänestyksessä annettiin yhteensä 2 759. Kiitos kaikille äänestäjille osallistumisesta!

Tänäkin vuonna ehdokkaina oli kovatasoinen 20 ehdokkaan joukko ansioituneita kuopiolaisia, jotka ovat omilla saavutuksillaan tai teoillaan tuoneet kotikaupunkiaan positiivisesti esille ja luoneet ympärilleen hyvää mieltä. Rescuekoira Akun tarina kosketti äänestäjiä erityisesti, ja Akun matkaa isäntänsä Matin kanssa Espanjan Fuengirolasta kohti Kuopion toria seurasi loppukeväästä lukuisa joukko ihmisiä.

Äänestäjät saivat myös perustella valintaansa. Akusta sanottiin, että se ajaa koirien asiaa ja tuottaa iloa ympäri maata monelle seuraajalleen. Esille tuotiin Akun näkyvyys kansalaisyhteiskunnassa – se on kampanjoinut ravintoloita ja kahviloita viestimään selkeästi mahdollisesta koiraystävällisyydestä, minkä lisäksi Aku luovutti aloitteen torin koirakiellon poistamisesta kaupungintalolle aiemmin tänä talvena.

Ehkä juuri tässä ajassa on tilausta lämmölle, ilolle ja lohdulle, jota juuri lemmikiltä saa.

Akua kuvailtiin Vuoden kuopiolainen -kisan perusteluissa hyvän tahdon lähettilääksi yhteiskunnassa, jossa on nykyään paljon myös surua ja murhetta.

Akun isäntä Matti Kuosmanen kertoo haastattelussa, että hän kokee tunnustuksen annetun paitsi hyvälle sanomalle, myös positiivisuudella ja onnellisuudelle, jonka lähettiläänä Aku toimii. Ehkä tässä ajassa on tilausta sellaiselle lämmölle, ilolle ja lohdulle, jota juuri lemmikiltä saa. Lemmikki voi olla omistajalleen yksinäisyyden lievittäjä, turvallisuudentunteen loihtija ja arjessa kiinni pitävä voima. Lemmikki on ruokittava päivittäin, ja esimerkiksi koiraa on vietävä ulos useita kertoja päivässä. Epävarmassa maailmanajassa lemmikki luo omaan elämään omanlaistaan pysyvyyttä. Eläimet, joiden kanssa on taipalettaan jakanut, palaavat usein vielä vuosikymmentenkin jälkeen mieleen ja niitä muistellaan kuin perheenjäseniä.

Tämä ei ole ensimmäinen vuosi, kun hännänheiluttaja on voittanut Vuoden kuopiolainen -kisan. Kuopion kaupunginkirjastossa työskennellyt lukukoira Sylvi valittiin Vuoden kuopiolaiseksi 2019. Se sai Viikkosavon ja tuohon aikaan vielä ilmestyneen Kuopion kaupunkilehden yhteisessä äänestyksessä ylivoimaisen voiton.

Äänestäjät ylistivät myös Sylviä suloisuutensa lisäksi tärkeästä ja yhteiskunnallisesti merkittävästä tehtävästään. Äänestäjät puhuivat esimerkiksi siitä, kuinka näinä aikoina kun lukutaito on rapistumassa, on tilausta pienelle kuuntelijalle, joka ei tuomitse eikä arvostele.

Nyt kun Vuoden kuopiolainen -kisa on taas yhden vuoden osalta paketissa, haluamme vielä kiittää kaikkia ehdokkaita ja äänestäjiä. Me kaikki voimme oppia Akulta, Sylviltä ja muilta ehdokkailta jotain, olipa kyse positiivisuudesta, avuliaisuudesta tai vaikka ihan vain läsnä olemisesta. Positiivista uutta vuotta!